« takaisin

Älä usko

[fa icon="calendar'] helmikuuta 13, 2016 | Anna Perho

20151119_170509.jpg

Sääntöjä rikottavaksi

Älä luovuta

Luovuta

Sinnikkyys on hyödyllinen ominaisuus. Tarvitsemme pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä isojen tavoitteiden saavuttamiseen.

Mutta joskus luovuttaminen on vain järkevää. Huomaat ehkä, että et sittenkään halua asiaa jota kuvittelit haluavasi. Tai ehkä raahaat mukanasi tavoitetta, jonka toteuttaminen ottaa enemmän kuin antaa. Huomaat sen, kun asian x ajatteleminen tuottaa aina enemmän huolta kuin iloa tai inspiraatiota.

Eräs ystäväni oli haaveillut 20 vuotta kirjan kirjoittamisesta. Pöytälaatikossa oli ideoita ja avauslauseita, mutta asia ei koskaan edennyt pidemmälle. Kirja oli kuitenkin jatkuvasti mielessä: sen ajatteleminen aiheutti jatkuvaa, pientä syyllisyyttä ja vei vapaahetkistä hohtoa, koska ”nythän sitä voisi kirjoittaa.”

Lopulta ystäväni teki päätöksen ja luopui unelmastaan kirjoittaa oma kirja. Hän sanoi tuntevansa iloa ja helpotusta, kun vapaa-aikaa ei varjostanut keskeneräisten lauseiden pilvi.

Luopuminen keventää oloa ja antaa tilaa asioille, jotka ovat sinulle tärkeimpiä. Jossittelu ja puolittainen tekeminen kuluttaa energiaa.

Puhu suusi puhtaaksi

Kierrä konfliktit

Meille sanotaan usein, että ikävissä tilanteissa pitää puhua suunsa puhtaaksi. Kiukkua ei saa padota ja tunteiden on hyvä ”tulla ulos”, tai muuten saat rintasyövän. (Niin. Olen lukenut useampaan otteeseen hämäriä väitteitä siitä, että ikävien tunteiden patoaminen aiheuttaa syöpää. Ikävien tunteiden patoaminen voi aiheuttaa monenlaista harmia, mutta minusta on törkeää aiheuttaa ihmisille ahdistusta väittämällä, että ajatuksemme tuottavat fyysisiä sairauksia. Jos aihe kiinnostaa, tässä kiinnostava linkki aiheeseen.)

Toista vastaan asettuminen on helppoa ja houkuttelevaa, mutta toivomasi lopputuloksen kannalta melko hyödytöntä.

Miten sitten toimia?

Kuuntele toista. Vihainen ihminen rauhoittuu ainakin vähän, kun hän saa sanoa sanottavansa.

Osoita ymmärtäväsi häntä (vaikka kuristaminen tuntuisi tietenkin paljon paremmalta). Tämä vahvistaa tuntemusta kuulluksi tulemisesta.

Esitä omat ajatuksesi toiveen tai ehdotuksen muodossa. Toivomus ei aiheuta toisessa puolustusreaktiota, korkeintaan selityksiä miksi niin ei voi tehdä (jota voit lievittää etsimällä näkökulmia miten asia x sittenkin onnistuisi). Kun tilanne ei kärjisty riidaksi, toisen on pakko alkaa työstää tilannetta miettimällä vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Tehkää sopimus miten toimitte vastaisuudessa. Keskustelulla on vähän käytännön arvoa, jos se ei johda johonkin selkeään päätökseen. Osoita vielä uskoa siihen, että homma hoituu.

Kysymys ei ole siitä, että sinun pitäisi paeta konflikteja vaan siitä, miten ne kannattaa hoitaa. Syyttely ja kiukkuinen puhe saa toisen puolustuskannalle, ja yhtäkkiä keskiössä onkin itse riitely, eikä sen aiheuttaja.

Ei yksi kerta haittaa

Haittaa se

Rikkoutuneen ikkunan teoria (broken windows theory) on kriminologiassa käytetty termi, jolla viitataan siihen, että vandalismin, julkisen juopottelun ja pikkurikostelun katsominen läpi sormien johtaa vakavamman rikollisuuden lisääntymiseen.

Yksi rikkinäinen ikkuna ei tee lähiöstä levotonta, mutta se voi toimia signaalina joka sanoo: anna mennä, täällä ei välitetä pikkujutuista.

Samaan tapaan pienet ”no ei kerta mitään”-tyyppiset päätökset voivat raunioittaa minkä tahansa hyvin alkaneen projektin. Hyvien tapojen ja käytäntöjen ohjelmointi selkärankaan vaatii sitoutumista joka päivä. Et suoranaisesti auta itseäsi, jos vaikkapa viikon seitsemästä päivästä viitenä ajattelet, että voit syödä tämän yhden kerran gigapussin makeisia.

Kerralla on väliä. Jos ei olisi, miksi muuttaa tapojaan ylipäätään lainkaan?

Ja tietenkin:

Osta sesonkituote!

Älä koskaan osta sesonkituotetta pikaruokalassa

Jos sesonkituotteet olisivat hitti, pikaruokaketjut myisivät niitä ympäri vuoden. Mutta ne eivät ole, koska järkevä kuluttaja oivaltaa heti texmex-feta-ruisleipä-hummus-hampurilaisen tilattuaan, että olisi pitänyt ostaa BicMac-ateria.

Entä mitä pyöri sen sankarin päässä, joka päätti mennä muuttamaan Kokiksen alkuperäistä reseptiä? Do´h.

Pitäydy klassikoissa. Jos jokin on toiminut kymmeniä vuosia, se toimii nytkin: musta, käteinen raha, gin tonic.

Anna

PS. Jos haluat multa kirjeen, niin käy kirjautumassa täällä etusivulla superarkea.fi. Upea hiihtovideo ja muuta roinaa myös Facebookissa.

Aihe: superarkea

Anna Perho

Anna Perho

Anna Perho on median sekatyöläinen, kolumnisti, radiojuontaja ja tv-esiintyjä, jolla on myös räjäyttäjän pätevyys. Hän pitää mediauransa kohokohtana MTV3:n pressitilaisuutta, josta hän sai lahjaksi hampaidenvalkaisupaketin.