« takaisin

Tee vähemmän, saat aikaiseksi enemmän

[fa icon="calendar'] kesäkuuta 17, 2016 | Anna Perho

Anna_blogi_jarvi-091514-edited.png
 

Kertoessani ihmisille ajankäyttömetodeistani, kohtaan usein hieman sääliviä katseita. Kun sanon suunnittelevani arkeani noin tunnin tarkkuudella, voin melkein lukea ihmisten kasvoista lauseen ”tolla ei ole elämää.”

Mutta aika usein samat tyypit kysyvät miten ehdin tehdä niin paljon kaikkea. Että eikö ole ihan hirveä kiire?

Ei. Koen itseni äärimmäisen harvoin kiireiseksi. Huolellinen suunnittelu mahdollistaa sen, että voin olla tärkeissä kohtaamisissa ja tehtävissä sataprosenttisesti läsnä. Mieleni ei vaeltele tekemättömissä töissä tai potentiaalisissa unohduksissa, koska kaikki on valmiina kalenterissa.

En myöskään pyri tekemään kaikkea mahdollista. Pyrin saamaan asioita aikaan.

Aikaansaajan ja puuhastelijan erottaa yksi sana: pitäisi.

Puuhastelija miettii mielellään pitäisikö hänen mahdollisesti tehdä jotain minkä hän tietää välttämättömäksi, vai voisiko sitä vielä lykätä.

Aikaansaaja pohtii pitäisikö-kysymystä vain rakentaessaan to do-listaansa: pitäisikö minun tehdä tätä tehtävää ollenkaan, vai voinko a) delegoida sen jollekin muulle b) unohtaa koko jutun, koska se ei sittenkään ole kovinkaan tärkeä.

Tämän jälkeen aikaansaaja fokusoi kysymykseen ”miten tekisin tämän.”

Puuhastelija – toiselta nimeltään meinaaja- taas ajautuu pohdintojensa vuoksi deadlinepaniikkeihin ja alituiseen kiireen ja huonon omatunnon kierteeseen, koska hän käy itsensä kanssa jatkuvaa pitäisikö-dialogia sen sijaan että hän vain alkaisi toimia.

Pidemmällä aikavälillä meinaamisesta tulee todellinen ongelma. Sillä kun meinaaja kerta toisensa jälkeen päättää, että hänen kyllä pitäisi mennä lenkille, mutta vasta huomenna, tai että hänen pitäisi aloittaa projekti x, mutta vasta maanantaina, hän tulee päättäneeksi että hän on puolen vuoden päästä vielä huonommassa kunnossa ja vielä stressaantuneempi.

Eihän siinä mitään järkeä ole, mutta kummallista kyllä meillä on usein kieroutunut tapa lykätä asioita sitä enemmän, mitä tärkeämpiä ne ovat.

Tulemalla tietoiseksi tästä mekaniikasta voit valita useammin toisin. Tämän päivän toiminta määrittelee sen, miten paljon aikaa sinulla on tulevaisuudessa, vaikkapa ensi viikonloppuna. Tekemättömät työt eiväthäiritse vapaa-aikaa, kun niille on suunniteltu aika ja paikka jolloin ne tehdään. Tämän tuottama mielenrauha hakkaa mennen tullen sen nyreyden, jota tunnet suunnittelua kohtaan.

Jos valitset tänään vaihtoehdon, jossa sanot ”huomenna sitten” pilaat paitsi tämän päivän syyllisyydellä ja jahkailulla, myös huomisen, koska huomenna on muutakin tekemistä. Lopputulos on jatkuva tekemättömien töiden ja huonojen päätösten aiheuttama stressi.

Kuulen jo jonkun sanovan, että ”helppoahan sinun on, koska sinulla on niin kova itsekuri.” No, ei muuten ole. Mutta olen sitoutunut muutamiin valintoihin ja toistanut niitä niin kauan, että niistä on tullut automaattisia hyviä tapoja.

Ajankäytön rutiininomainen suunnittelu on yksi tällainen helpottava tapa.

En käytä lainkaan itsekuria tai energiaa sen miettimiseen ”pitäisikö suunnitella vähän ensi viikon juttuja”, vaan keskityn miettimään ”miten hoitaisin ensi viikon jutut.” Sitten kaivan mielestäni suunnittelutyöpakit aivan kuin olisin työmaalle lampsiva, kokenut timpuri, ja alan toimia.

Tämä tuntui aluksi työläältä, ylimitoitetulta ja vähän teennäiseltä. Miksi suunnitella tavallisia arkipäiviä, onhan tässä nyt muutenkin selvitty? Mutta kun tein suunnittelusta sitkeällä toistamisella tavan, en enää pysty kuvittelemaan arkea, jossa vain reagoisin kaikkeen vastaantulevaan sen sijaan että olen kontrollissa (taiainakin minulla on siitä vahva illuusio) ajankäyttöni suhteen.

Kalenterissani on vain 1-2 Todella Tärkeää Asiaa per päivä. Mutta se on aika monta Tärkeää Asiaa per viikko, kuukausi ja vuosi.

Suosittelen sinulle samaa.

Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea. Riittää kun teet tärkeimmät asiat. Tärkeitä asioita ovat ne, jotka tukevat arvojasi.

Mitä vähemmän teet, sitä enemmän saat aikaiseksi.

Ajankäyttö on pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia valintoja. Tämän päivän teko on ylihuomisen todellisuutta.

<3 Anna

PS.Jos haluat multa ensi viikolla kirjeen, niin käy kirjautumassa täällä etusivulla superarkea.fi. Muuta roinaa myös Facebookissa. 

Aihe: superarkea

Anna Perho

Anna Perho

Anna Perho on median sekatyöläinen, kolumnisti, radiojuontaja ja tv-esiintyjä, jolla on myös räjäyttäjän pätevyys. Hän pitää mediauransa kohokohtana MTV3:n pressitilaisuutta, josta hän sai lahjaksi hampaidenvalkaisupaketin.